BlurpL3 FOLLOWERS

Friday, 16 November 2012

>>Suka-suki : Ilusi Optik Yang Menakjubkan...

Jom santai-santai bermain ilusi optik. Sangat menakjubkan..
Jom cuba..


Less Is More
Can you read this?


Not possible to read anything? Then follow the guidelines given below

Close your eyes almost 90% so that you can actually read it..



Jadi, Apa jawapannya?

Monday, 12 November 2012

>> Suka-suki : Adakah Anda Seorang Genius?

Jom kita uji minda. Adakah kita tergolong dalam golongan orang-orang yang genius. Blurpl3 nak ajak kawan-kawan blogger and reader buat ujian minda seperti di bawah. (speaking omputih sat...)


Test Your Brain 1

This is really cool. The second one is amazing so please read all the way though.


ALZHEIMERS’ EYE TEST

Count every ” F ” in the following text:

FINISHED FILES ARE THE 
RESULT OF YEARS OF SCIENTIFIC 
STUDY COMBINED WITH
THE EXPERIENCE OF YEARS…

(SEE BELOW)

HOW MANY ?

WRONG, THERE ARE 6 — no joke.
READ IT AGAIN !
Really, go Back and Try to find the 6 F’s before you scroll down.

The reasoning behind is further down.

The brain cannot process “OF”.

Incredible or what? Go back and look again!!

Anyone who counts all 6 “F’s” on the first go is a genius.

Three is normal, four is quite rare.

And here is the real kill , read it at one stretch .. and make sure you read everything till the ending.

Test Your Brain 2

More Brain Stuff . . . From Cambridge University.

Olny srmat poelpe can raed tihs.

cdnuolt blveiee taht I cluod aulaclty uesdnatnrd waht I was rdanieg. The
phaonmneal pweor of the hmuan mnid, aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy,

it deosn’t mttaer in waht oredr the ltteers in a wrod are, the olny iprmoatnt tihng is taht the frist and lsat ltteer be in the rghit pclae. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it wouthit a porbelm.

Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe. Amzanig huh? yaeh and I awlyas tghuhot slpeling was ipmorantt! 




Apa macam? Genius ke korang? Lu pikiaq la sendiri.......=P. Sumber sini

Jom uji minda, Blurpl3

Friday, 9 November 2012

>> Review : Good News Checkup Hari Ini


Assalamualaikum wbt buat kawan-kawan blogger dan juga silent reader. Apa khabar? Hari ni Mrs Purpl3 rasa sangat bersyukur dan seronok sekali untuk update blog kali ni. Jarang-jarang sebelum ni Mrs Purpl3 update tentang hasil check up di Klinik Kesihatan Puchong. Tetapi hari ni Mrs Purpl3 rasa terpanggil untuk berkongsi bersama pengalaman yang Mrs Purpl3 lalui dan hadapi.

Al-kisahnya begini.. sepanjang tempoh preggy, kini yang sudah menjangkau 35 weeks.. Mrs Purpl3 telah dikehendaki melalukan MGTT (atau lebih dikenali sebagai minum air gula) sebanyak 3 kali. Aduyai.. azabnya la rasanya kena minum air gula (yang teramat manis ni kan.). Sudah la kena berpuasa dari malam sebelum tu, dalam keadaan perut kosong ni la kena minum air gula. huhuhu... Kepada mereka yang pernah melaluinya mesti tahu macam mana rasanya kan... Sebab utama yang secara tak langsung menyebabkan Mrs Purpl3 kena minum air gula sebanyak 3 kali ialah kerana 1) pertambahan berat secara mendadak 2) ada family history dengan diabetes mellitus.

Alhamdulillah, syukur sangat rasanya, hasil results daripada check up baru-baru ni Doktor telah mengsesahkan bahawa Mrs Purpl3 bebas daripada Diabetes Mellitus atau kencing manis semasa preggy dan perkembangan 'our little caliph' normal dan aktif. Jangan terkejut tau.. sesiapa yang dalam keadaan normal tidak pernah mengalami penyakit kencing manis pun boleh mendapat penyakit kencing manis semasa preggy.  Tambahan pula, jika ada history family yang ada kencing manis. Kebarangkalian untuk dapat lebih tinggi dan berisiko kepada baby dalam kandungan dan berkemungkinan perlu melahirkan baby dalam tempoh yang lebih awal daripada EDD.

Namun, alhamdulillah dengan izinNya juga berkat pengambilan supplemen DR-XENIJI dari mula preggy sampai sekarang. Mrs Purpl3 free from Diabetes Mellitus. Hanya 3 sudu kecil diambil setiap hari pada waktu pagi dan malam ketika sebelum makan. Rasanya pun sedap, masam-masam manis gitu.. Dr-Xeniji ni berada dalam bentuk paste (lebih kurang macam rojak). Alhamdulillah, ini juga merupakan salah satu ikhtiar atau usaha yang boleh dilakukan untuk mengelakkan dan yang menentukan hanya Allah SWT.

So, kawan-kawan preggy digalakkan untuk amalkan DR-XENIJI demi kesihatan ibu & anak. " DR-Xeniji is specially developed for pregnant women, it is suitable and completely safe for anyone, including pregnant mothers, babies, the elderly and the infirm". IT'S REALLY GOOD FOR PREGGY WOMAN :)

p/s: mama Mrs Purpl3 pun turut amalkan DR-XENIJI ni untuk mengawal paras glukosa dalam darahnya, memandangkan beliau menghidapi kencing manis. 

Untuk maklumat lanjut tentang Dr-Xeniji ni boleh la contact Blurpl3 (sharulhanisah@gmail.com). Benda yang baik, tak salah untuk dikongsi demi kebaikan bersama :-)


Mencegah lebih baik daripada merawat, Blurpl3








Tuesday, 6 November 2012

>> Rewind : Kelas Antenatal ... part 2#

Assalamualaikum Semua...

Last post sini Mrs. Purpl3 ada ceritakan mengenai info yang Mrs. Purpl3 dapat ketika mengikuti Kelas Antenatal di hospital serdang. Walaupun hanya 2 jam, banyak info yang Mrs. Purpl3 dapat untuk rujukan waktu bersalin nanti. Jom kita tengok macamana Blurpl3 survey tempat untuk ke Kelas Antenatal.


Chatting bersama mengenai List yang Mrs. Purpl3 dapat mengenai kelas Antenatal

Jadi, kepada mom-to-be sekalian jom kita pergi ke Kelas Antenatal pilihan kalbu. Bolehlah cuba contact dan tanya bila kelas ini diadakan dan berapa harga untuk per couple. Blurpl3 senarai-ringkaskan kelas-kelas yang diadakan di sekitar selangor dan Kuala Lumpur untuk rujukan korang semua.

Hospital Universiti dan Kerajaan

1) PPUM - Dah pergi !!!
    Tel No. : 03-7949 2713 (inclusive of 1 meal)
    Bayaran : RM50/couple
    Masa : 8.30am - 1.00pm
    Jadual : Boleh call tanya sendiri =P

2) PPUKM
    Tel No. : 03-9145 5739, 03-9145 7000
    Bayaran : RM100/couple
    Masa : 8.30am - 5.00pm
    Jadual : terkini 24 Nov 2012 & 22 Dec 2012
    
3) Hospital Serdang - Dah pergi !!!
    Tel No. : 03-8947 5555 (minta sambung ke bah. O&G)
    Bayaran : Percuma
    Masa : 11-1 pm
    Jadual : Setiap Isnin atau Khamis

4) Hospital Ampang.
    Tel No. : 03-4289 6000
    Bayaran : tiada info
    Masa : tiada info
    Jadual : Tiada info

5) Hospital Putrajaya.
    Tel No. : 03-8312 4200
    Bayaran : tiada info
    Masa : tiada info
    Jadual : Tiada info

Hospital dan Klinik Swasta

1) Al Islam Specialist Hospital, Kampung Baru.
    Tel No. : 03-2693 1007
    Bayaran : tiada info
    Masa : tiada info
    Jadual : Tiada info

2) DEMC, Shah Alam. Rujuk Sini
    Tel No. : 013-322 9370 (Lydea), 013-675 2809 / 03-5515 1882 (Raihan)
    Bayaran : RM120/couple (inclusive of 4 meals)
    Masa : 8.30am - 5.00pm
    Jadual : terkini 25 Nov 2012, 2 Dec 2012 & 16 Dec 2012

3) Az-Zahrah Islamic Medical Centre.
    Tel No. : 03-8921 2525
    Bayaran : tiada info
    Masa : tiada info
    Jadual : Tiada info

4) Hospital Pantai, Cheras.
    Tel No. : 03-9132 2022
    Bayaran : tiada info
    Masa : tiada info
    Jadual : Tiada info

5) KPJ, Damansara.
    Tel No. : 03-7722 2692, ext : 1145/1143
    Bayaran : tiada info
    Masa : tiada info
    Jadual : Tiada info

6) Pusrawi, Jalan Tun Razak.
    Tel No. : 03-2689 5000, ext : 2145/1145/1143
    Bayaran : tiada info
    Masa : tiada info
    Jadual : Tiada info

7) An-Nur, Bangi
    Tel No. : 03-8925 0020
    Bayaran : RM60/couple
    Masa : tiada info
    Jadual : Tiada info

So yang dekat johor ada lah Blurpl3 jumpa satu. boleh tengok di sini.
Sekali lagi Blurpl3 mengajak rakan-rakan sekalian terutama bakal-bakal ibu dan ayah yang baru untuk mengikuti kelas Antenatal ini mengikut bajet, tempat dan kemampuan masing-masing. Memang berbaloi-baloi kerana banyak ilmu baru yang akan digunakan dan diaplikasi untuk masa akan datang. Peek review untuk Kelas Antenatal yang Blurpl3 pergi di PPUM.


Fokus mendengar penerangan yang diberi

Pencari ilmu, Blurpl3

Rujukan :
http://kisahniezarawi.blogspot.com/2011/02/kelas-ante-natal.html
http://www.demc.com.my/index.php?option=com_content&view=article&id=10&Itemid=44
http://hananighani.blogspot.com/2010/10/kelas-antenatalhospital-serdang.html
http://iskqil.blogspot.com/2011/10/antenatal-class-hukm.html



Friday, 2 November 2012

>> Rewind : Kelas Antenatal ... part 1#


Assalamualaikum dan apa khabar semua kawan-kawan. Semoga sentiasa sihat hendaknya ya. Pejam celik - pejam celik, kini Mrs Purpl3 dah berada dalam trimester 3 iaitu 34 weeks. Few weeks to go to be a mommy. (excited bercampur nervous. hehehe...)

Kali ni, Blurpl3 nak share info tentang Kelas Antenatal yang pertama Mrs Purpl3 pernah hadiri sewaktu berada dalam minggu ke 29. Kelas Antenatal ini disediakan oleh Unit Fisioterapi, Jabatan Rehabiliti, Hospital Serdang. Tiada yuran kemasukan dikenakan. Free of charge. Kelas ini diadakan pada setiap hari Khamis selama 2 jam. Boleh call bahagian O&G untuk booking tarikh kelas.

Bagi pendapat Mrs Purpl3, semua bakal ibu yang first timer patut pergi ke Kelas Antenatal ni. Macam-macam info boleh diperolehi. Nak harapkan baca buku, macam tak sempat je kan.. Lagipun, pencemarah yang mengendalikan kelas ni pun peramah dan open minded. Senang nak tanya apapun.. tak perlu segan-segan pun =)

Berikut merupakan antara input-input yang boleh dikongsi untuk kebaikan bersama ... 

Antara faedah program :-

1) Memberi maklumat dan pengetahuan mengenai proses kehamilan dan melahirkan anak

2) Menyediakan wanita dari segi fizikal dan emosi semasa peringkat kehamilan, melahirkan anak dan selepas melahirkan anak

3) Dapat bertukar maklumat dan pengalaman diantara peserta semasa menghadiri program ini

Kandungan program :-
  • Memberi kefahaman mengenai proses kehamilan dan melahirkan anak
  • Memberi pengetahuan mengenai postur tubuh, senaman pernafasan dan senaman fizikal yang khusus
  • Menyediakan wanita peringkat selepas melahirkan anak


 A) Postur semasa berdiri

- Berdiri dengan kaki terbuka sedikit
- Lutut tegak
- Berat badan jatuh samarata di antara dua kaki
- Tegangkan otot-otot abdomen (perut) dan punggung
- 'Buka' dada dan bahu rehat
- Leher dan kepala tegak



B) Postur berjalan

- Mulakan dengan postur berdiri yang betul
- Cara berjalan: hayunan kaki ke hadapan dari sendi pinggul dan lutut
- Letak tapak kaki dengan tetap dan tegak




C) Postur duduk yang betul

- Duduk rapat dengan tempat bersandar
- Punggung rapat kebahagian belakang kerusi
- Keseluruhan bahagian paha disokong dengan tempat duduk/kusyen


atau 



D) Posisi tidur


atau



E) Senaman Pernafasan

Faedah: -

i) Memastikan bekalan oksigen yang mencukupi untuk ibu dan bayi yang dikandung

ii) Membantu untuk mendapatkan kerehatan yang optimum dengan kombinasi senaman pernafasan dalam posisi yang bersesuaian

iii) Membantu bakal ibu supaya mahir dengan senaman pernafasan yang akan digunakan semasa proses melahirkan anak

F) Senaman

Faedah:-

i) Mengelokkan perjalanan darah keseluruh anggota badan

ii) Mengekal atau menambah kekuatan otot-otot yang terlibat dalam proses kehamilan

iii) Mengatasi sesetengah masalah yang dihadapi semasa peringkat kehamilan seperti rasa mengantuk, malas dan juga sakit pinggang.










Nasihat mengenai senaman:

- Lakukan senaman secara tetap
- Pilih satu kedudukan/posisi asas pada satu masa
- Sesi pendek tetapi kerap
- Senaman meliputi komponen berikut iaitu senaman pernafasan, relaksasi, postur, senaman lantai pelvik, senaman khusus
- Senaman boleh dimulakan semasa kehamilan berusia 4 bulan (16 minggu)


Setakat ini dahulu info tentang kelas antenatal untuk ibu-ibu yang preggy. Selamat mencuba!


# to be continue in the next part 


Jom bersenam, Blurpl3




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...