BlurpL3 FOLLOWERS

Saturday, 20 June 2015

In-Out >> Puasa 21 jam?

Assalamualaikum wbt.

Apa khabar semua? Sudah agak lama blog ni bersawang tanpa sebarang update terkini. Hampir setahun rasanya. Mr&Mrs Blurpl3 agak sibuk sejak kebelakangan ni ditambah pula dengan kehadiran insan baru, kekangan masa sebagai seorang ummi kepada 2 org anak, sebagai doctoral student, sebagai isteri etc.

Namun, jauh di sudut hati masih teringin untuk menulis blog lagi. Thesis pun kena tulis. Publication pun kena tulis juga. Oh idea! Silalah datang mencurah-curah :) Doakan ya!

Berbalik kepada topik kita kali ni; PUASA 21 JAM? 

Eh! Iya ke? Biar betul? Boleh tahan ke? Lamanya, Masya Allah! Kesian... 

Mungkin ini yang akan terlintas di fikiran kita apabila ternampak statement ni. 




Macam mana terjadinya puasa 21 jam ni? Menurut kajian seorang sahabat, fenomena puasa lebih 20 jam ni berlaku dalam tempoh setiap 33 tahun. Tahun ni merupakan tahun ke-30. 


Alhamdulillah, kami diberi peluang untuk merasa berpuasa dalam tempoh terpanjang ni. Tahun ni merupakan tahun ke-2 kami sekeluarga berpuasa dan in shaa Allah beraya di negara Scandinavia. Tempoh berpuasa agak panjang disebabkan oleh sekarang ialah musim panas (summer), yang mana waktu siang lebih panjang dan waktu malam lebih singkat. Waktu berbuka pada pukul 10 malam dan waktu subuh 2.26 pagi. Hanya ada lebih kurang 3-4 jam saja untuk makan dan minum, solat maghrib, bertadarus, berterawih, solat tahajjud dan bersahur, etc. Namun masa yang ada dimanfaatkan sebaik mungkin secara istiqomah dalam mencari keredhaanNya, in shaa Allah.

Itulah cabaran hidup di sini. Masuk waktu berbuka dalam pukul 10.00malam dan seterusnya perlu bersahur walaupun perut masih kenyang sebelum masuk waktu subuh pada pukul 2.30pagi ke 3.00pagi bagi memastikan badan cukup tenaga untuk meneruskan puasa keesokkan harinya.

Teringat tahun lepas kali pertama berpuasa disini. Hari pertama berpuasasangat memeritkan untuk menunggu waktu berbuka. Kerana dek waktu puasa yang panjang, pening kepala yang teruk datang tanpa diduga. Ini mungkin perkara biasa jika kali pertama berpuasa untuk jangka masa yang panjang kerana sahabat kami di sini juga pernah mengalami perkara yang sama. Terpaksa digagahi juga berpuasa.

Alhamdulillah setelah seminggu berpuasa, badan dapat membiasakan diri berpuasa dalam keadaan masa yang panjang. Bak kata pepatah. Ala bisa tegal biasa.

Cabaran lain berpuasa disini ialah bulan puasa jatuh pada musim panas. Cabaranya bukanlah suhu kerana suhu disini ketika musim panas hanyalah sekitar 16 ke 20 deg celcius sahaja semacam suhu penghawa dingin di Malaysia. Cabaran sebenar ialah kebanyakkan penduduk negara ini mula memakai pakaian yang senteng dan kurang kain. Mereka juga suka berjemur di tengah-tengah kawasan lapang seperti di taman-taman bunga, hadapan atau belakang perumahan yang lapang hanya dengan memakai coli dan seluar dalam. Kadang-kadang coli pun tidak dipakainya.

Disebabkan waktu yang pendek selepas berbuka, tiada masa untuk kami tidur. Kalau tidur pun hanya sekadar tidur-tidur ayam. Takut terlepas sahur dan solat subuh. Kami hanya akan tidur samada sebelum berbuka dan/atau selepas bersahur. Waktu isyak masuk menghampiri pukul 12.00 tengah malam. Selepas itu kami akan mengerjakan terawih. Selepas terawih sahaja sudah kena bersedia untuk bersahur.

Satu pengalaman yang berharga menunaikan terawih disini terutamanya di masjid. Pengalaman tahun lepas berkayuh basikal ke masjid merupakan pengalaman yang sangat berharga. Di dalam kegelapan malam berkayuh seorang diri, tiada sedikitpun rasa takut menyelubungi diri. Itulah kelebihan tinggal antara negara yang paling aman dan selamat di dunia.

Sangat mengujakan solat terawih di masjid kerana walaupun kami bersolat hampir ditengah-tengah keheningan malam, amat mengejutkan kerana kedatangan ke masjid hampir penuh seperti solat jumaat dengan dihadiri umat islam yang datang dari pelbagai pelusuk dunia yang sudah lama menetap di sini.

Pengalaman yang sangat menarik berpuasa di bumi asing ini menjadikan kami mengenal erti berpuasa yang sebenar. Semoga dengan berpuasanya kami dalam jangka waktu yang panjang tidak mengurangkan produktiviti dalam beribadah dan bekerja. Amin...


Salam Ramadhan buat semua. Minta maaf atas segala salah silap sebelum ni, sengaja atau tidak.. Semoga Ramadhan kali ni lebih baik drpd sebelumnya, in shaa Allah. Harap ini bukan Ramadhan terakhir.

p/s: Rindu untuk bersahur dan berbuka dengan ahli keluarga. Makan masakan mak, memang terbaik!!


Ramadhan Kareem 1436H/2015,
Mr&Mrs Blurpl3











Thursday, 24 July 2014

>> In-out : Salam Perantauan 2014 Drpd Kami Sekeluarga

Assalamualaikum wbt.

Apa khabar semua?

Hanya tinggal beberapa hari saja lagi umat Islam akan menyambut hari 'kemenangan' yang amat dinanti-nantikan. Betul-betul sudah menangkah kita?

Tepuk dada tanyalah iman.

Jawapannya ada dalam diri masing-masing :-)

Aidilfitri 1435H 2014. Tiada persiapan semeriah tahun lepas. Tiada ahli keluarga tersayang disisi. Tiada sanak saudara disekeliling. Tiada suasana meriah raya dirasai. Tiada baju raya baru. (Recycle baju tahun lepas...namun, syukur!)

Hanya ada famili kecil kami, sahabat seperjuang, sedikit juadah raya yang cuba disediakan semampu mungkin, dan juga ditemani timbunan kerja dan assignment serta examination. Mungkin begitulah lumrah hidup dan beraya diperantauan.

Kami redha!

Apabila melihat rakan seperjuangan balik beraya di Malaysia, terasa alangkah seronok dan bahagianya dapat bersama insan-insan tersayang di hari mulia. Mungkin inilah pengorbanan yang perlu dilakukan demi meneruskan 'perjuangan yang belum selesai'. Mungkin menjadi pengalaman berharga kami di sini untuk dikenang setelah pulang ke Malaysia nanti, In shaa Allah :)

Namun, jauh di sudut hati kecil ini rasa tak sabar dan rindunya untuk mendengar takbir di malam raya!

Rindu nak bersalaman dengan mama, abah, mak, ayah, adik-beradik, sanak-saudara dan sahabat handai.Sungguh. Hanya Allah yang tahu..

Pada kesempatan ni, Blurpl3 ingin mengambil kesempatan untuk memohon ampun maaf serta kekhilafan diri sepanjang menulis di blog picisan ni. 0-0 ya! :)




Last but not least, jangan lupa jom kita sama-sama doakan yang terbaik utk umat Islam di GAZA.

From Copenhagen with love,
Blurp3







Wednesday, 16 July 2014

>> Review : Top 10 Bazar Ramadhan

Assalamualaikum wbt

Selamat  menjalani ibadah puasa untuk semua. Macam mana Ramadhan kali ni? Masak-masak di rumah ke atau membeli di Bazar Ramadhan je?hehe..

Apapun, yang penting kita bersederhana saja. Jangan membazir kerana membazir amalan syaitan.
Ketika berbuka puasa pun, jangan makan berlebihan, nantidah tak larat nak bangun.. tak dapat bersolat terawih pula kan. Makan sekadar perlu saja.. dan jangan ikut nafsu.

Berikut, Blurpl3 share info antara Bazar Ramadhan yang boleh dikunjungi untuk membeli juadah berbuka. Pilihlah yang mana berkenan dihati :)


1) Stadium Shah Alam


Kelebihan: Terbesar di Selangor.
Makanan Terkenal: Papa John Kambing, Ayam Golek, Nasi Khabsa, Jus Mango "Oshin", Kebab Cucuk dan Kambing Golek



 2) SS18, Subang Jaya



Kelebihan: Mula 3 petang, boleh beli awal untuk mengelakkan kesesakan jalan raya dan masalah tempat letak kereta.
Makanan Terkenal: Ayam Golek dan Kambing Golek Grill



3) Jalan Tunku Abdul Rahman (TAR)


Kelebihan: Di tengah-tengah KL. Air murah harganya.
Makanan Terkenal: Cendol dan Air Mata Kuching (RM2 sahaja)



4)  Kampung Baru



Kelebihan: Bubur Lambuk percuma di masjid. Terdapat kira-kira 150 gerai.
Makanan Terkenal: Bubur Lambuk, Roti John, Putu Bamboo dan Air Tebu.



5) Taman Melawati



Kelebihan: Peluang untuk berjumpa dengan artis tempatan yang suka membuka gerai di sini.
Makanan Terkenal: Ikan Bakar, Roti Boom, Dim Sum, Air Kelapa dah Kuih-Muih.


6) Pantai Dalam



Kelebihan: Dekat stesen LRT "University".
Makanan Terkenal: Roti Jala, Kuih Cara, Ayam Percik dan Air Keladi.



7) Kelana Jaya



Kelebihan: Terletak di seberang Mini Market Giant di Jalan SS6/1, Kelana Jaya.
Makanan Terkenal: Nasi Kukus, Air Kelapa dan Tebu tanpa tambahan, Nasi Goreng dan Sotong Bakar.



8) Taman Tun Dr Ismail (TTDI)



Kelebihan: Perniagaan bermula awal untuk menarik pelanggan dari semua kaum dan agama. Bagi yang tidak berpuasa boleh dapatkan makanan tengah hari dan minum petang di sini. Sesuai untuk penghuni di Damansara dan Bandar Utama sebab bazaar ini terletak di Jalan Tun Mohd Fuad 3.
Makanan Terkenal: Tepung Pelita, Nasi Tomato dengan Ayam Masak Merah dan Popiah.



9) Bangsar



Kelebihan: Di depan Masjid Bangsar dan Food Court.
Makanan Terkenal: Ikan Bakar Portugis, Raja Murtabak, Rojak, Nasi Dagang, Nasi Kerabu, Ayam Percik, Rojala.



10) Bandar Baru Bangi



Kelebihan: Jauh daripada bandar KL di Seksyen 16 Bandar Baru Bangi.
Makanan Terkenal: Ayam Golek, Nasi Ambang, Nasi Lemak Kukus dan Burger Bakar.



Selamat mencuba!


See you then, Blurpl3
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...