BlurpL3 FOLLOWERS

Monday, 13 January 2014

>> Review: Naufal Amsyar Sudah kenal Alif Ba Ta

Assalamualaikum wbt.

Apa khabar semua? Semoga sihat selalu hendaknya..

Blurpl3 nak share video si kecil comel, Naufal Amsyar
Yang sudah mula mengenal Alif Ba Ta, pada usia 5 bulan ++
Sekarang Naufal Amsyar dah berusia 1 tahun 2 bulan :-)

Alhamdulillah, sejuk mata hati tengok video ni..
Blurpl3 pun tengah berusaha keras memberi pendedahan awal kepada Naufal Amsyar mengenai huruf hijaiyah ni.
"Pintar al-quran, pintar semuanya". In shaa Allah

Rutin harian, setiap malam sekitar 1/2 jam atau 1 jam, Blurpl3 akan mengajar Alif Ba Ta kepada Naufal Amsyar. Menggunakan VCD AL-Furqan. Menarik! Sebabnya ada lagu-lagu dan huruf yang berwarna-warni bergerak-gerak. In shaa Allah, budak-budak akan suka. hehe.. Blurpl3 mula dedahkan VCD Al-Furqan ni seawal usia lepas pantang, kira-kira dalam 2 bulan juga la.

Alhamdulillah, seawal 5 bulan ++ Naufal Amsyar sudah pun  menunjukkan hasilnya. Semoga Allah berikan Ummi dan Abi kekuatan secara berterusan untuk mendidik anak-anak menjadi "Hafiz/Hafizah". Ameen Ya Rabb.

Bukan sekadar Alif Ba Ta saja, kadang-kadang Blurpl3 ajarkan ABC, 123, warna, haiwan dan bahagian anggota badan yang basic kepada Naufal Amsyar. Biarpun pada mulanya, tiada respon yang dberikan oleh anak kecil ni. Jangan kita sangka diorang tak faham.(Tetapi sebenarnya mereka simpan maklumat-maklumat tu dalam memori mereka). Ajarlah sebanyak mungkin perkara yang baik. Mudah-mudahan, mendapat keberkatan Allah.

Bak kata pepatah,
 "Melentur buluh biarlah daripada rebungnya"  dan "anak-anak ibarat kain putih, ibu bapa merekalah yang akan mencorakkannya samada menjadi nasrani, yahudi atau majusi"

sekali tengok macam tido tapi mata tak tutup rapat.hehehe.. (tido sambil dengar alif ba ta)

Let's take a look at this video :)


video


video

Ooppss..sorry, video ni terbalik skit (tak tahu nak alter mcm mana. hehehe...)


Bila tengok semula entry lepas.. teringat kembali kenangan bersalin, perkembangan dari kecil sampai la sekarang. Betapa cepat masa berlalu... :-)

- Saat bergelar Ummi dan Abi
-  Kronologi Kelahiran Anakku 
- Rentetan Jaundis
- 1 bulan
- 2 bulan
- 3 bulan 
Meniarap
- 4 bulan
- 5 bulan
- Tekan Tubi Mini Exercise
- 6 bulan 
- Merangkak
- Berjalan
 - 1 tahun 


LOve from Copenhagen,
Blurpl3

23 comments:

Chekgu Azrine said...

Itu yg sepatutnya kan sis.tq for sharing this

BLuRpL3 said...

CHEKGU AZRINE : no problemo. sharing is caring! yg baik jadikan ikutan yg kurang baik syuh syuh minta dijauhkan...macam pantun pulak.hehe :D

Nia said...

Salam ziarah dear,

Bila baca pintar Al-Quran, pintar semua tu saya teringat ada satu word of wisdom, kalau kita pegang akhirat, dunia akan ikut kita, tapi kalau kita pegang dunia, akhirat takkan ikut kita.

Kagum dengan kesabaran sis mendidik anak, semoga diberkati, insya'Allah

IntaNBerliaN said...

Alhamdulillah... sernok saya baca entry ni.. moga membezar sebagai anak yg yang taat pada perintah Tuhan & ibu bapa.. InsyaAllah.. :-)

puan.mila said...

seronokkn bila ank dh pndai sesuatu y kita tak jgka?? ank y bijak tu..

BLuRpL3 said...

NIA: Thanks sudi ziarah dear.. betul apa yang sis cakap tu. Kena selalu ingat apa yang kita buat akan disoal di akhirat. in shaa Allah mudah-mudahan diberkatiNya :)

BLuRpL3 said...

INTANBERLIAN : Alhamdulillah, thanks sis sudi baca. Ameen Ya Rabb, kita sama-sama doa semoga anak-anak kita semua menjadi anak yg soleh/solehah, in shaa Allah :)

BLuRpL3 said...

PUAN.MILA: sangat seronok & super-duper excited si Ummi ni :-D

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

Salam.. tiket kidzania budak2 mahal..sorang 68..org dewasa 35 je

Zana Adieyza said...

Alhamdulillah.. semoga membesar sebagai anak yg soleh, bijak & sihat hendaknya.. ;)

Ummi Hanie Fadzil said...

salam Blurpl3,


seirus sgt cumill baby dgr bacaan quran tu :)

semoga Blurple terus gigih didik anak yer ;)

babYpose said...

Salam kenal, Alhamdulillah, sgt interesting...

BLuRpL3 said...

BABY(MAMA AMANA& ARIEF): Waalaikumussalam sis, oo bole tahan jugak harga tiket kidzania tu. in shaa Allah teringin jugak nak bawa Naufal Amsyar ke sana satu hari nanti ..

BLuRpL3 said...

ZANA ADIEYZA: Alhamdulillah, in shaa Allah.. ameen ya Rabb :)

BLuRpL3 said...

UMMI HANIE FADZIL: waalaikumussalam. baby buat apa pun comel kan? hehe..
doakan semoga Blurpl3 terus istiqamah dlm mendidik 'amanah' Allah :)

BLuRpL3 said...

BABYPOSE: salam kenal juga..thanks ye:)

~ NANA ~ said...
This comment has been removed by the author.
~ NANA ~ said...

alhamdulillah...bijak la amsyar ni :)

BLuRpL3 said...

NANA: Ameen ya Rabb, tima kasih aunty nana :)

Anne Idris said...

Hi. Nice to read your blog. Jom lawati saya http://www.mommyanneshop.com/ . Tq

BLuRpL3 said...

ANNE IDRIS: Hi..thanks sudi singgah blog Blurpl3. in shaa Allah, will visit your blog soon :)

IsteriKeroMamaMuiz said...

sy & hubby baru expose anak soleh kami dgn alif ba ta..skrg dia berumur 2y+..agak lambat kami beri pendedahan kpd anak..

insyaAllah kalau ade rezeki 2nd bby, bole laa folo ur ways :)

http://mamamuizlife.blogspot.com/

BLuRpL3 said...

ISTERIKEROMAMAMUIZ: Thanks sudi visit my blog. Takpe2 boleh amalkan utk anak yang 1st pun OK, takde istilah terlambat dalam memberi didikan agama utk anak :) Yang baik boleh la diamalkan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...