BlurpL3 FOLLOWERS

Monday, 31 December 2012

>> In-out : Happy Birthday Mama

 Assalamualaikum semua dan salam ceria. 

Semalam merupakan hari lahir mama Mrs Purpl3 yang ke -53. Nothing much celebration had been done. Al-maklumlah, Mrs Purpl3 masih dalam tempoh berpantang. Nak makan yang bukan-bukan pun tak boleh lagi. huhuhu ..

So, ini saja la yang Mrs Purpl3 boleh sediakan. Order kek besday dgn kak Rizaida. ni link website nya.



" Selamat Hari Lahir Mama yang ke-53. Semoga panjang umur + sentiasa diberikan kesihatan yang baik + berbahagia dunia akhirat + sentiasa dalam rahmat & lindungan Allah SWT "

We all love you, Blurpl3

Wednesday, 26 December 2012

>> Wordless : Senyuman Permata Hati


Nothing much we can say. Just look at the picture. 1 picture is worth than 1000 words =)

 Permata Hati Ummi dan Abi, Blurpl3

Monday, 17 December 2012

>> Rewind : Kronologi Kelahiran Anakku


Assalamualaikum dan apa khabar rakan-rakan blogger serta silent reader. Semoga sentiasa ceria hendaknya. Jika sebelum ni, Blurpl3 hanya mendengar kisah bersalin daripada orang lain .. kini tibalah masanya untuk Blurpl3 mengenang kembali kisah "kronologi kelahiran" putera kesayangan, Naufal Amsyar.  Blurp3 yakin, setiap individu mempunyai pengalaman yang berbeza-beza.. ada yang mudah, ada juga yang sukar. Segalanya terletak ditangan Allah kerana Dia yang menentukan segalanya. Yang penting ibu dan anak selamat.. In shaa Allah.

Al-kisahnya begini, seminggu sebelum kelahiran Naufal Amsyar, Mrs Purpl3 dikehendaki berkursus di salah sebuah hotel di Shah Alam. Kursus yang mengambil masa seminggu ini tidak boleh berulang-alik dari rumah, kena stay di tempat yang disediakan. Mrs Purpl3 terima tawaran untuk berkursus ini memandangkan pada masa itu kandungan mencecah 36 weeks. Dengan harapan masih sempat lagi dan tarikh EDD pun agak jauh lagi iaitu 11.12.12. So, apa salahnya pergi je la kan kursus ni.hehe..

Sepanjang tempoh berkursus juga, tiada langsung tanda-tanda nak bersalin yang Mrs Purpl3 rasai. Kadang-kadang tu, Mrs Purpl3 sempat juga bercakap-cakap dengan baby ni, berpesan supaya sempat Mrs Purpl3 habiskan dahulu kursus ni sebelum dia keluar sambil mengusap-usap perut yang sedang membesar ni. Nama pun berkursus kan.. memang asyik kena ulang-alik ke sana-sini. Nasib baik nak ke bilik guna lif, kalau tak terberanak dah jawabnya. Mungkin juga ini salah satu faktor. Kata orang kalau banyak berjalan senang nak bersalin. Betul ke?

Pada hari Jumaat, 16 Nov 2012 kira-kira pukul 4 petang, tiba-tiba Mrs Purpl3 rasa sakit yang kerap diperut. Mungkinkah ini yang dinamakan contraction? Rasa sakit yang kerap dan dalam jangka masa yang teratur iaitu dalam sela masa kira-kira 10-15 minit rasa sakit itu kembali. Pada mulanya, Mrs Purpl3 cuba abaikan saja rasa sakit ini, mungkin lepas ni hilanglah.. Jangkaan Mrs purpl3 meleset sama sekali. Rasa sakit yang dirasakan tadi semakin kuat dirasai dan kadang kala disusuli dengan rasa ngilu dan terasa nak membuang air kecil. Disebabkan itu, Mrs Purpl3 terus ke bilik air. Namun, Mrs Purpl3 dapati ada 'spotting' atau darah yang berwarna coklat. Risau pun ada. huhuhu.. Tak pernah ada macam ni sepanjang tempoh Mrs Purpl3 mengandung. Setelah kembali semula di dewan kursus, Mrs Purpl3 bertanyakan pada kakak-kakak senior tentang hal tersebut. Masing-masing menyatakan yang itu sebenarnya tanda-tanda nak bersalin. Iyer ke? Seram sejuk tangan Mrs Purpl3 dibuatnya. Ingatkan lambat lagi? Pada masa yang sama ada yang berpendapat kebiasaannya, proses untuk bersalin bagi anak sulung agak lambat dalam 12 jam. So, sekarang Mrs Purpl3 rasa tenang sedikit sambil menyiapkan tugas yang diberikan. Selebihnya, Mrs Purpl3 minta tolong rakan sekumpulan untuk proses seterusnya.

Kira-kira pukul 5 petang, Mrs Purpl3 terus menghantar SMS kepada Mr Blu3 yang menyatakan malam ni juga Mrs Purpl3 nak pergi check up di Az-Zahrah, Bangi dan berpesan agar beliau membawa kelengkapan untuk ibu dan baby, incase kena tahan wad. Dalam masa yang sama juga, Mrs Purpl3 meminta perlepasan daripada penyelaras kursus untuk balik awal memandangkan keadaan diri yang sakit ni. Alhamdulillah, diizinkan untuk balik awal. Yeay2! =)

Setelah mendapat perlepasan, Mrs Purpl3 terus bergegas ke bilik hotel untuk kemaskan semua barang dan mempersiapkan diri apa yang patut. Kira-kira pukul 8 malam, Mr Blu3 sampai untuk membawa Mrs Purpl3 ke hospital. Tepat pukul 8.30 malam, Blurpl3 tiba di Az-Zahrah. Nurse terus melakukan pemeriksaan denyutan jantung baby dan tahap contraction. Hanya Allah yang tahu bagaimana rasa setiap kali contraction tu datang. Alhamdulillah, denhyutan jantung baby normal dan tahap contraction makin kerap serta terdapat bukaan 1 cm.  Disebabkan itu, Mrs Purpl3 perlu ditahan wad. Contraction datang 3 minit sekali. Aduhai..

Masa mula-mula kena check, still boleh senyum lagi walaupun sakit. hehe...


Alat untuk mengukur tahap contraction dan denyutan jantung baby

Angka yang berubah-ubah mengikut tahap kesakitan contraction yang datang

Setelah dimasukkan ke wad, nurse dan bidan datang sekali lagi untuk memeriksa. Contraction masih terasa seperti tadi dan kini bukaan telah 3 cm.  Contraction makin kuat. Tangan Mrs Purpl3 dah berpeluh-peluh menahan sakit. Alhamdulillah, ada Mr Blu3 disisi yang sering memberi semangat, sentiasa berpesan untuk beristigfar dan mengajar teknik pernafasan untuk mengurangkan rasa sakit. Dalam tempoh masa ini, Mrs Purpl3 sampai demam kerana menahan sakit dan nurse telah memberikan suntikan antibiotik.



Mrs Purpl3 yang tengah menahan sakit setelah dimasukkan ke wad Hajar 3.

Pukul 10 malam, air ketuban telah pecah. Air jernih yang keluar banyak dan tanpa rasa sakit. Kemudian, tak lama lepas itu, nurse datang check dan memberitahu bahawa bidan akan datang check semula pada pukul 12.30 tengah malam nanti. Namun, jika Mrs Purpl3 rasa terlalu sakit bolehlah memanggil mereka dengan menekan loceng di tepi katil. Dalam masa yang sama, Mrs Purpl3 juga telah diberikan suntikan ubat tahan sakit di punggung. Kata nurse, ubat tahan sakit ni sedikit sebanyak dapat membantu mempercepatkan lagi bukaan disamping memberikan kesan tenang kepada ibu-ibu yang sedang sakit contraction. Selain itu, Mrs Purpl3 juga diberi julap, untuk membuang najis.

Kira-kira pukul 12.20 tengah malam, Mrs Purpl3 terasa sakit yang amat sangat. Kali ni terasa seperti ingin membuang air besar. Mrs Purpl3 teringat pengalaman kawan-kawan yang telah bersalin, mereka memberitahu tanda-tanda yang telah tiba masanya untuk bersalin..terasa seperti nak membuang air besar. Tanpa berlengah lagi, Blurpl3 terus menekan loceng. Tidak lama kemudian, nurse datang bersama bidan untuk memeriksa. Kali ni bukaan telah 9 cm. Mrs Purpl3 dinasihatkan supaya tidak meneran lagi dan terus dibawa ke Labour Room. 

Suasana Labour Room tenang dan diperdengarkan dengan bacaan ayat suci al-quran. Hanya istigfar dan selawat saja yang mampu dikatakan ketika ini. Mr Blu3 juga turut menemani Mrs Purpl3 dalam Labour Room. Beliau banyak memberi kekuatan dan semangat dalam waktu sebegini. Team doktor, nurse dan bidan juga banyak membantu. Setiap kali contraction datang, Mrs Purpl3 disuruh meneran sekuat hati. Dianggarkan hampir 4-5 kali juga Mrs Purpl3 perlu meneran untuk mengeluarkan baby.

Alhamdulillah, tepat pukul 1.14 pagi pada 17 Nov 2012, putera kesayangan telah pun selamat dilahirkan secara normal. Setelah mendengar tangisan suara si kecil ini dan dapat melihatnya, terus hilang rasa sakit. Hinggakan waktu doktor menjahit bahagian yang terkoyak pun tidak terasa. Begitulah kuasa Allah. Seterusnya, selepas baby selamat keluar.. uri pula ditolak keluar. Alhamdulillah, layanan di Az-Zahrah sangat memuaskan.

Tidak lama selepas baby keluar dan siap dibersihkan, Mr Blu3 terus azan dan iqamah kepadanya. Hanya Allah yang tahu bagaimana perasaan pada waktu itu.. Gembira, sayu, terharu..


Alhamdulillah segalanya telah selamat :)

Klik, Saat bergelar Ummi dan Abi


Newly ummi and abi, Blurpl3


Thursday, 13 December 2012

>> Rewind : Sebelum dan Selepas Bercukur Hari ke-7

Assalamualaikum & apa khabar rakan-rakan blogger serta silent reader. Kali ni Blurpl3 nak update info tentang bercukur rambut our little caliph iaitu Naufal Amsyar. Rambut Naufal Amsyar ini dipotong dan dicukur sendiri oleh abinya, Mr Blu3 pada hari ke-7. Pada hari yang sama putera kesayangan kami diberi nama secara rasmi. Lebih kurang 3 jam juga la nak menyiapkan sesi bercukur ni. Sepanjang bercukur ni juga la Naufal Amsyar perlu dibreastfeed. Masa ni saja la yang boleh memudahkan sesi bercukur. Kalau tak, kepala Naufal Amsyar mesti bergerak-gerak. Seriously, first time nak mencukur kepala bayi ni risau sungguh, takut terkena kulit kepalanya yang halus dan lembut ni.

Tambahan pula, bercukur pada waktu malam, memang la kena buka mata luas-luas. Walaupun rasa mengantuk dan letih tetapi demi putera kesayangan ni, Blurpl3 gagahi juga hingga selesai.



Peralatan untuk bercukur



Gambar sebelum bercukur. Handsome tak saya?hehe ;p


Gambar selepas dicukur. Sampai tertidur saya tunggu abi habis cukur rambut saya. hehehe..

Alhamdulillah, hari ke-7 juga tali pusat Naufal Amsyar telah pun gugur. Sedar-sedar habis bercukur, tali pusatnya kering dan gugur. 

Sekian.



Ummi wa Abi, Blurpl3

Monday, 10 December 2012

>> Rewind : Saat Bergelar Ummi dan Abi

Asssalamualaikum dan apa khabar rakan-rakan blogger sekalian.. Blurpl3 'berpantang' daripada menulis blog untuk seketika sebelum ni. hehehe..

Alhamdulillah. Tiada apa yang mampu diucapkan atau digambarkan setelah Blurpl3 bergelar Ummi dan Abi. Hanya Allah yang tahu perasaan itu. Sukar diungkapkan dengan kata-kata..

Pada 17 November 2012 bersamaan 3 Muharam 1434H, hari Sabtu tepat pukul 01.14 pagi.. Putera kesayangan Blurpl3 telah selamat dilahirkan secara normal di Pusat Rawatan Islam Az-Zahrah, Bangi.

Our little caliph ini dilahirkan sewaktu 36 weeks & 5 days. Lebih awal daripada tarikh EDD iaitu 11.12.12. Baby nak keluar awal ye. Beberapa hari selepas kalendar baru dalam Islam. Ummi & Abi pun terkejut tau. Buku-buku tentang penjagaan bayi pun belum sempat habis khatam lagi.

Our little caliph ini telah dilahirkan seberat 3.0kg, sepanjang 50cm dan mempunyai ukur lilit kepala sebanyak 33 cm. Untuk hari pertama lahir, putera kesayangan hanya dipanggil nama manjanya sahaja iaitu 'baby' walaupun nama penuh telah pun dipilih oleh ummi dan abi. Blurpl3 mengambil keputusan untuk mengumumkan nama penuh baby secara rasminya pada hari ke-7. (kerana disunatkan memberi nama pada hari ke-7). Harap bersabar ye wahai aunties & uncles sekalian.hehe =)

Betul kata orang, perasaan jadi Ummi dan Abi ni lain kan.. apa-apa mesti fikirkan tentang anak dahulu. hee..


Our little caliph. Hari pertama selepas dilahirkan

 Ummi berposing dengan baby. 1st day dekat wad Hajar 3, Az-zahrah.


Abi berposing dengan baby jugak. hehe..



In Shaa Allah, Blurpl3 akan update entry 'kronologi kelahiran' pula selepas ni. Nantikan ye!

Wassalam

Newly Ummi & Abi, Blurpl3

Friday, 16 November 2012

>>Suka-suki : Ilusi Optik Yang Menakjubkan...

Jom santai-santai bermain ilusi optik. Sangat menakjubkan..
Jom cuba..


Less Is More
Can you read this?


Not possible to read anything? Then follow the guidelines given below

Close your eyes almost 90% so that you can actually read it..



Jadi, Apa jawapannya?

Monday, 12 November 2012

>> Suka-suki : Adakah Anda Seorang Genius?

Jom kita uji minda. Adakah kita tergolong dalam golongan orang-orang yang genius. Blurpl3 nak ajak kawan-kawan blogger and reader buat ujian minda seperti di bawah. (speaking omputih sat...)


Test Your Brain 1

This is really cool. The second one is amazing so please read all the way though.


ALZHEIMERS’ EYE TEST

Count every ” F ” in the following text:

FINISHED FILES ARE THE 
RESULT OF YEARS OF SCIENTIFIC 
STUDY COMBINED WITH
THE EXPERIENCE OF YEARS…

(SEE BELOW)

HOW MANY ?

WRONG, THERE ARE 6 — no joke.
READ IT AGAIN !
Really, go Back and Try to find the 6 F’s before you scroll down.

The reasoning behind is further down.

The brain cannot process “OF”.

Incredible or what? Go back and look again!!

Anyone who counts all 6 “F’s” on the first go is a genius.

Three is normal, four is quite rare.

And here is the real kill , read it at one stretch .. and make sure you read everything till the ending.

Test Your Brain 2

More Brain Stuff . . . From Cambridge University.

Olny srmat poelpe can raed tihs.

cdnuolt blveiee taht I cluod aulaclty uesdnatnrd waht I was rdanieg. The
phaonmneal pweor of the hmuan mnid, aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy,

it deosn’t mttaer in waht oredr the ltteers in a wrod are, the olny iprmoatnt tihng is taht the frist and lsat ltteer be in the rghit pclae. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it wouthit a porbelm.

Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe. Amzanig huh? yaeh and I awlyas tghuhot slpeling was ipmorantt! 




Apa macam? Genius ke korang? Lu pikiaq la sendiri.......=P. Sumber sini

Jom uji minda, Blurpl3

Friday, 9 November 2012

>> Review : Good News Checkup Hari Ini


Assalamualaikum wbt buat kawan-kawan blogger dan juga silent reader. Apa khabar? Hari ni Mrs Purpl3 rasa sangat bersyukur dan seronok sekali untuk update blog kali ni. Jarang-jarang sebelum ni Mrs Purpl3 update tentang hasil check up di Klinik Kesihatan Puchong. Tetapi hari ni Mrs Purpl3 rasa terpanggil untuk berkongsi bersama pengalaman yang Mrs Purpl3 lalui dan hadapi.

Al-kisahnya begini.. sepanjang tempoh preggy, kini yang sudah menjangkau 35 weeks.. Mrs Purpl3 telah dikehendaki melalukan MGTT (atau lebih dikenali sebagai minum air gula) sebanyak 3 kali. Aduyai.. azabnya la rasanya kena minum air gula (yang teramat manis ni kan.). Sudah la kena berpuasa dari malam sebelum tu, dalam keadaan perut kosong ni la kena minum air gula. huhuhu... Kepada mereka yang pernah melaluinya mesti tahu macam mana rasanya kan... Sebab utama yang secara tak langsung menyebabkan Mrs Purpl3 kena minum air gula sebanyak 3 kali ialah kerana 1) pertambahan berat secara mendadak 2) ada family history dengan diabetes mellitus.

Alhamdulillah, syukur sangat rasanya, hasil results daripada check up baru-baru ni Doktor telah mengsesahkan bahawa Mrs Purpl3 bebas daripada Diabetes Mellitus atau kencing manis semasa preggy dan perkembangan 'our little caliph' normal dan aktif. Jangan terkejut tau.. sesiapa yang dalam keadaan normal tidak pernah mengalami penyakit kencing manis pun boleh mendapat penyakit kencing manis semasa preggy.  Tambahan pula, jika ada history family yang ada kencing manis. Kebarangkalian untuk dapat lebih tinggi dan berisiko kepada baby dalam kandungan dan berkemungkinan perlu melahirkan baby dalam tempoh yang lebih awal daripada EDD.

Namun, alhamdulillah dengan izinNya juga berkat pengambilan supplemen DR-XENIJI dari mula preggy sampai sekarang. Mrs Purpl3 free from Diabetes Mellitus. Hanya 3 sudu kecil diambil setiap hari pada waktu pagi dan malam ketika sebelum makan. Rasanya pun sedap, masam-masam manis gitu.. Dr-Xeniji ni berada dalam bentuk paste (lebih kurang macam rojak). Alhamdulillah, ini juga merupakan salah satu ikhtiar atau usaha yang boleh dilakukan untuk mengelakkan dan yang menentukan hanya Allah SWT.

So, kawan-kawan preggy digalakkan untuk amalkan DR-XENIJI demi kesihatan ibu & anak. " DR-Xeniji is specially developed for pregnant women, it is suitable and completely safe for anyone, including pregnant mothers, babies, the elderly and the infirm". IT'S REALLY GOOD FOR PREGGY WOMAN :)

p/s: mama Mrs Purpl3 pun turut amalkan DR-XENIJI ni untuk mengawal paras glukosa dalam darahnya, memandangkan beliau menghidapi kencing manis. 

Untuk maklumat lanjut tentang Dr-Xeniji ni boleh la contact Blurpl3 (sharulhanisah@gmail.com). Benda yang baik, tak salah untuk dikongsi demi kebaikan bersama :-)


Mencegah lebih baik daripada merawat, Blurpl3








Tuesday, 6 November 2012

>> Rewind : Kelas Antenatal ... part 2#

Assalamualaikum Semua...

Last post sini Mrs. Purpl3 ada ceritakan mengenai info yang Mrs. Purpl3 dapat ketika mengikuti Kelas Antenatal di hospital serdang. Walaupun hanya 2 jam, banyak info yang Mrs. Purpl3 dapat untuk rujukan waktu bersalin nanti. Jom kita tengok macamana Blurpl3 survey tempat untuk ke Kelas Antenatal.


Chatting bersama mengenai List yang Mrs. Purpl3 dapat mengenai kelas Antenatal

Jadi, kepada mom-to-be sekalian jom kita pergi ke Kelas Antenatal pilihan kalbu. Bolehlah cuba contact dan tanya bila kelas ini diadakan dan berapa harga untuk per couple. Blurpl3 senarai-ringkaskan kelas-kelas yang diadakan di sekitar selangor dan Kuala Lumpur untuk rujukan korang semua.

Hospital Universiti dan Kerajaan

1) PPUM - Dah pergi !!!
    Tel No. : 03-7949 2713 (inclusive of 1 meal)
    Bayaran : RM50/couple
    Masa : 8.30am - 1.00pm
    Jadual : Boleh call tanya sendiri =P

2) PPUKM
    Tel No. : 03-9145 5739, 03-9145 7000
    Bayaran : RM100/couple
    Masa : 8.30am - 5.00pm
    Jadual : terkini 24 Nov 2012 & 22 Dec 2012
    
3) Hospital Serdang - Dah pergi !!!
    Tel No. : 03-8947 5555 (minta sambung ke bah. O&G)
    Bayaran : Percuma
    Masa : 11-1 pm
    Jadual : Setiap Isnin atau Khamis

4) Hospital Ampang.
    Tel No. : 03-4289 6000
    Bayaran : tiada info
    Masa : tiada info
    Jadual : Tiada info

5) Hospital Putrajaya.
    Tel No. : 03-8312 4200
    Bayaran : tiada info
    Masa : tiada info
    Jadual : Tiada info

Hospital dan Klinik Swasta

1) Al Islam Specialist Hospital, Kampung Baru.
    Tel No. : 03-2693 1007
    Bayaran : tiada info
    Masa : tiada info
    Jadual : Tiada info

2) DEMC, Shah Alam. Rujuk Sini
    Tel No. : 013-322 9370 (Lydea), 013-675 2809 / 03-5515 1882 (Raihan)
    Bayaran : RM120/couple (inclusive of 4 meals)
    Masa : 8.30am - 5.00pm
    Jadual : terkini 25 Nov 2012, 2 Dec 2012 & 16 Dec 2012

3) Az-Zahrah Islamic Medical Centre.
    Tel No. : 03-8921 2525
    Bayaran : tiada info
    Masa : tiada info
    Jadual : Tiada info

4) Hospital Pantai, Cheras.
    Tel No. : 03-9132 2022
    Bayaran : tiada info
    Masa : tiada info
    Jadual : Tiada info

5) KPJ, Damansara.
    Tel No. : 03-7722 2692, ext : 1145/1143
    Bayaran : tiada info
    Masa : tiada info
    Jadual : Tiada info

6) Pusrawi, Jalan Tun Razak.
    Tel No. : 03-2689 5000, ext : 2145/1145/1143
    Bayaran : tiada info
    Masa : tiada info
    Jadual : Tiada info

7) An-Nur, Bangi
    Tel No. : 03-8925 0020
    Bayaran : RM60/couple
    Masa : tiada info
    Jadual : Tiada info

So yang dekat johor ada lah Blurpl3 jumpa satu. boleh tengok di sini.
Sekali lagi Blurpl3 mengajak rakan-rakan sekalian terutama bakal-bakal ibu dan ayah yang baru untuk mengikuti kelas Antenatal ini mengikut bajet, tempat dan kemampuan masing-masing. Memang berbaloi-baloi kerana banyak ilmu baru yang akan digunakan dan diaplikasi untuk masa akan datang. Peek review untuk Kelas Antenatal yang Blurpl3 pergi di PPUM.


Fokus mendengar penerangan yang diberi

Pencari ilmu, Blurpl3

Rujukan :
http://kisahniezarawi.blogspot.com/2011/02/kelas-ante-natal.html
http://www.demc.com.my/index.php?option=com_content&view=article&id=10&Itemid=44
http://hananighani.blogspot.com/2010/10/kelas-antenatalhospital-serdang.html
http://iskqil.blogspot.com/2011/10/antenatal-class-hukm.html



Friday, 2 November 2012

>> Rewind : Kelas Antenatal ... part 1#


Assalamualaikum dan apa khabar semua kawan-kawan. Semoga sentiasa sihat hendaknya ya. Pejam celik - pejam celik, kini Mrs Purpl3 dah berada dalam trimester 3 iaitu 34 weeks. Few weeks to go to be a mommy. (excited bercampur nervous. hehehe...)

Kali ni, Blurpl3 nak share info tentang Kelas Antenatal yang pertama Mrs Purpl3 pernah hadiri sewaktu berada dalam minggu ke 29. Kelas Antenatal ini disediakan oleh Unit Fisioterapi, Jabatan Rehabiliti, Hospital Serdang. Tiada yuran kemasukan dikenakan. Free of charge. Kelas ini diadakan pada setiap hari Khamis selama 2 jam. Boleh call bahagian O&G untuk booking tarikh kelas.

Bagi pendapat Mrs Purpl3, semua bakal ibu yang first timer patut pergi ke Kelas Antenatal ni. Macam-macam info boleh diperolehi. Nak harapkan baca buku, macam tak sempat je kan.. Lagipun, pencemarah yang mengendalikan kelas ni pun peramah dan open minded. Senang nak tanya apapun.. tak perlu segan-segan pun =)

Berikut merupakan antara input-input yang boleh dikongsi untuk kebaikan bersama ... 

Antara faedah program :-

1) Memberi maklumat dan pengetahuan mengenai proses kehamilan dan melahirkan anak

2) Menyediakan wanita dari segi fizikal dan emosi semasa peringkat kehamilan, melahirkan anak dan selepas melahirkan anak

3) Dapat bertukar maklumat dan pengalaman diantara peserta semasa menghadiri program ini

Kandungan program :-
  • Memberi kefahaman mengenai proses kehamilan dan melahirkan anak
  • Memberi pengetahuan mengenai postur tubuh, senaman pernafasan dan senaman fizikal yang khusus
  • Menyediakan wanita peringkat selepas melahirkan anak


 A) Postur semasa berdiri

- Berdiri dengan kaki terbuka sedikit
- Lutut tegak
- Berat badan jatuh samarata di antara dua kaki
- Tegangkan otot-otot abdomen (perut) dan punggung
- 'Buka' dada dan bahu rehat
- Leher dan kepala tegak



B) Postur berjalan

- Mulakan dengan postur berdiri yang betul
- Cara berjalan: hayunan kaki ke hadapan dari sendi pinggul dan lutut
- Letak tapak kaki dengan tetap dan tegak




C) Postur duduk yang betul

- Duduk rapat dengan tempat bersandar
- Punggung rapat kebahagian belakang kerusi
- Keseluruhan bahagian paha disokong dengan tempat duduk/kusyen


atau 



D) Posisi tidur


atau



E) Senaman Pernafasan

Faedah: -

i) Memastikan bekalan oksigen yang mencukupi untuk ibu dan bayi yang dikandung

ii) Membantu untuk mendapatkan kerehatan yang optimum dengan kombinasi senaman pernafasan dalam posisi yang bersesuaian

iii) Membantu bakal ibu supaya mahir dengan senaman pernafasan yang akan digunakan semasa proses melahirkan anak

F) Senaman

Faedah:-

i) Mengelokkan perjalanan darah keseluruh anggota badan

ii) Mengekal atau menambah kekuatan otot-otot yang terlibat dalam proses kehamilan

iii) Mengatasi sesetengah masalah yang dihadapi semasa peringkat kehamilan seperti rasa mengantuk, malas dan juga sakit pinggang.










Nasihat mengenai senaman:

- Lakukan senaman secara tetap
- Pilih satu kedudukan/posisi asas pada satu masa
- Sesi pendek tetapi kerap
- Senaman meliputi komponen berikut iaitu senaman pernafasan, relaksasi, postur, senaman lantai pelvik, senaman khusus
- Senaman boleh dimulakan semasa kehamilan berusia 4 bulan (16 minggu)


Setakat ini dahulu info tentang kelas antenatal untuk ibu-ibu yang preggy. Selamat mencuba!


# to be continue in the next part 


Jom bersenam, Blurpl3




Friday, 26 October 2012

>> In-out : Salam Aidiladha 1433H



Assalamualaikum wbt kepada semua kawan-kawan blogger dan juga silent reader. Sihat hari ni? First and foremost, Blurpl3 nak ucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha atau Hari Raya Korban 1433H. Beraya dekat mana anda semua? InsyaAllah, kali ni Blurpl3 beraya di Selatan tanah air, kampung hubby. hehe.. Buat famili tersayang yang berada di Utara, insyaAllah kita jumpa nanti ya. Selamat Hari Raya Aidiladha buat kalian =)


Apa pengorbanan anda tahun ni? Ingat, apa saja yang dikorbankan mestilah Lillahi Taala. 


Apapun, bagi yang pulang ke kampung halaman tu berhati-hati ketika memandu di jalan raya. Ingatlah insan tersayang. Berpada-padalah makan lembu atau daging semasa perayaan tu ye. Makan kena selalu beringat tau. hehehe..




Salam Aidiladha, Blurpl3



Tuesday, 23 October 2012

>> FYI : Membentuk Anak Pintar dan Tinggi Akhlaknya...


Ya Allah kurniakan kami anak yang Soleh...

Setiap Suami dan isteri yang mepunyai zuriat menginginkan anak-anak yang cerdik dan pintar dan yang paling penting mempunyai akhlak yang terpuji. Jadi, Blurpl3 nak kongsi sedikit maklumat yang Blurpl3 dapat untuk rujukan kita bersama. Sorry to say, kebanyakkan ibu bapa sekarang hanya berharap anak-anaknya pandai dengan menghantar tuition dan nurseri agar anak mereka belajar sedari kecil. Tetapi ilmu agama tidak diajar. Post ini menjadi nota kaki dan reminder untuk Blurpl3 yang bakal menjadi new parent sedikit masa lagi. Blurpl3 juga dalam proses untuk berubah menjadi lebih baik demi keluarga dan menjadi contoh bagi anak-anak kami. Sedikit ulasan dari Blurpl3 yang tak seberapa ini untuk melahirkan anak yang pintar dan berakhlak mulia;

a) Ibu bapa itu sendiri perlu menjadi contoh. 
Anak-anak akan menjadikan ibu bapa mereka sebagai role model. Pemerhatian terhadap ibu-bapa akan diterima sebagai ikutan. Jangan jadi seperti ketam, mengajar anak berjalan lurus tetapi sendiri berjalan mengiring. Bak kata pepatah orang "lama bapa kencing berdiri, anak kencing berlari". Anak bukan saja mengikut perangai ibu bapa yang buruk, bahkan akan membuat perkara lebih teruk lagi.

b) Beri didikan agama sejak dari kecil. 
Jangan hanya Islam pada nama tetapi hendaklah seiring dengan didikan yang diberi. yang paling penting jangan meharapkan sepenuhnya nurseri atau sekolah yang mengajar anak kita. Seperti Blurpl3 katakan, kebanyakan masa anak-anak bersama ibu bapa. Jadi peranan ibu bapa lebih besar untuk memberikan didikan agama.

c) Memberikan makanan dari sumber yang halal.
Sumber makanan akan menjadi darah daging kita. So let's take Halal food. Jangan lupa makanan buakn saja perlu halal tetapi toyibba.

d) Mengamalkan cara hidup Islam sepenuhnya.
Selepas didikan agama diberi, jangan lupa mengamalkan sepenuhnya.

Jom kita tengok info-info tambahan untuk melengkapkan lagi misi kita melahirkan Anak-anak yang pintar dan berakhlak mulia.

Anak Soleh sentiasa mendoakan ibu bapanya
Sesungguhnya anak-anak merupakan anugerah dari Allah  S.W.T yang cukup berharga kepada Ibu bapa. Mereka juga merupakan amanah daripada Allah untuk dijaga dan dipelihara dengan  sempurna dan memastikan keselamatan di dunia dan akhirat. Amanah ini akan ditanya oleh Allah di akhirat nanti, apakah kita telah menunaikannya dengan sebaik-baiknya ataupun kita mengkhianatinya.

Kita semua sebagai ibu bapa atau yang bakal menjadi bapa sudah pasti berharap supaya dikurniakan anak-anak yang baik dan soleh yang bakal menjadi penyejuk mata dan penawar hati. Anak-anak bukan sahaja dapat membantu kita sewaktu di dunia bahkan diharap dapat membantu kita sampai ke alam akhirat.
Sabda Rasulullah s.a.w :
Maksudnya :  “  Apabila telah mati seorang anak Adam, maka putuslah amalnya kecuali tiga perkara, iaitu : Sedekah jariah, Ilmu yang bermanfaat dan anak yang soleh yang mendoakan kepadanya”.
Membaca ayat-ayat Al-Quran

“Surah Fatihah adalah ibu al-Quran, ayat Kursi bertujuan menghalau gangguan syaitan manakala surat al-Inshirah untuk melapangkan hati dan fikiran. Apabila hati tenang dan lapang, anak mudah menerima pelajaran. Ibu juga digalakkan membaca surah berkenaan ketika menyusukan anak dan dihembuskan di kepala. Ia boleh diteruskan dan menjadi amalan seharian.

Oleh itu, sekiranya kita berhasrat dan mengidamkan untuk mendapat zuriat yang terbaik dan soleh, maka kita mestilah memberikan pendidikan yang sempurna kepada mereka terutama fardhu ain dan fardhu kifayah.

Proses mendidik anak supaya menjadi anak yang soleh merupakan suatu tugas dan tanggungjawab yang besar serta mencabar kepada setiap  ibu bapa. Dunia hari ini yang serba canggih sedikit sebanyak telah mempengaruhi corak kehidupan masyarakat terutamanya golongan kanak-kanak. Maka dalam perkara ini, beberapa faktor penting perlu diberi perhatian oleh ibu bapa bagi memastikan anak-anak menjadi insan yang soleh dan terbaik serta mampu memberi manfaat kepada agama, bangsa dan negara.

Amalan- amalan semasa mengandung dan setelah melahirkan:


  • Sewaktu mengandung, kedua-dua ibu bapa mestilah sentiasa mematuhi suruhan Allah dan menjauhi laranganNya.
  • Sewaktu bayi masih dalam kandungan ibu bapa hendaklah meningkatkan amal ibadah khususnya berpuasa sunat, membaca al-Quran terutama surah-surah Yusuf, Maryam, Toha, Luqman dan surah-surah pilihan yang lain.
  • Sebaik kandungan mencecah empat bulan, ibu digalakkan baca surah al-Fatihah, ayat Kursi dan surah al-Inshirah. Surah al-Fatihah adalah ibu al-Quran, ayat Kursi bertujuan menghalau gangguan syaitan manakala surat al-Inshirah untuk melapangkan hati dan fikiran.
  • Selepas bersalin, baca surah berkenaan ketika menyusukan anak dan dihembuskan di kepala. Ia boleh diteruskan sehingga anak cukup umur.
  • Setelah anak dilahirkan, bersegeralah diazankan serta iqamat tanpa bertangguh sebelum bayi itu mendengar perkataan perkataan lain.
  • Bukakanlah mulut bayi dengan air zam-zam yang sangat berkat itu.
  • Biarkan anak itu dipangku oleh orang-orang soleh dan terus didoakan. Itulah sebabnya ibu bapa mesti terlebih dahulu menjadi soleh sebelum mendapat anak yang soleh.
  • Hendaklah diperdengarkan ayat-ayat suci al-Quran sebanyak mungkin semasa bayi itu masih lagi baru dilahirkan. Cubalah ajar bayi itu menyebut “Haq” (salah satu nama Allah ialah al-Haq). Ramai yang mencuba, mendapati bayi yang tidak mengerti apa-apa itu dapat menyebut kalimah “Haq”. Sungguh ajaib (hendaklah dilakukan oleh orang yang soleh).
  • Ibu yang menyusu anak itu hendaklah mengelakkan makanan dari sumber yang haram dan syubahat.
  • Anak-anak hendaklah membesar dalam suasana yang diwarnai Islam, serta jangan membiarkan anak-anak berkawan dengan rakan-rakan yang tidak baik akhlaknya


Rahsia pemakanan ilmuwan Islam

  • Madu - Madu adalah makanan yang sangat berkhasiat. Al-Quran mengiktiraf ia ‘Shifa’ iaitu penyembuh penyakit. Madu didapati berkesan untuk merawati penyakit dan boleh menghindarkan kepenatan bekerja  seperti berfikir, membaca, merancang dan bermesyuarat. Ia perlu diambil dua sudu teh (gunakan sudu plastik) pada waktu pagi dan malam.
Kismis baik untuk minda

  • Kismis - Mengandungi zat besi yang amat diperlukan untuk membina darah bagi memastikan bekalan oksigen yang mencukupi untuk disalurkan ke otak. Adab memakannya ialah dengan mengadap Kiblat, membaca Bismillah dan selawat tiga kali diikuti doa penerang hati. Ia perlu dimakan seperti memakan gula-gula kerana dikatakan tidak berkesan jika dikunyah dan diambil satu persatu sebanyak 21 biji setiap hari.
  • Susu segar - Susu berguna untuk kesihatan otak, mempertajamkan ingatan, membekalkan tenaga mental dan fizikal. Susu mengandungi tiga unsur semula jadi iaitu keju, lemak dan air yang amat diperlukan untuk pertumbuhan badan dan otak. Susu yang terbaik untuk ketajaman minda ialah susu kambing, biri – biri dan lembu yang segar. Ia diminum segelas pada sebelah pagi dan malam.
  • Telur - Bermanfaat untuk menambah kekuatan otak, badan dan menjaga kesihatan keseluruhannya kerana ia berkhasiat. Telur yang terbaik ialah telur ayam kampung dan yang masih baru.
  • Halia - Ia sangat mujarab untuk menghindar masalah lupa. Ia boleh dimakan mentah atau dibuat halwa dimakan sedikit saja pada waktu pagi.
  • Buah Delima – Mujarab untuk penerang hati seperti sabda Nabi Muhammad SAW: “Sesiapa yang memakan buah delima keseluruhannya, sesungguhnya Allah menerangkan hatinya selama 40 hari.”
Kesimpulan :

Anak yang pintar dan yang soleh mudah dibentuk dengan sering mengamalkan membaca ayat-ayat al-Quran bermula sejak dari dalam kandungan ibu. Pemakanan yang berkhasiat juga dapat mencerna dan membentuk kesihatan yang baik untuk bayi dalam kandungan. Maka akan lahirlah bayi yang cerdas mindanya, baik tingkah lakunya dan dapat membentuk anak yang soleh dan tinggi nilai akhlaknya.
Suntingan dari sumber :  Jabatan Agama Islam Selangor
Buku Anak Kita Memang Pintar dan Cerdas
( Hassan Mohd Alias)

Jom jadi baik, Blurpl3 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...