BlurpL3 FOLLOWERS

Friday, 8 November 2013

>> Resepi : Cucur Jawa Pilihan Hati

Assalamualaikum wbt.

Apa khabar semua. Harap sihat walafiat. Hari ni Blurpl3 nak share resepi CUCUR JAWA. Pernah dengar tak? May be lain tempat lain namanya.. Mrs Purpl3 sangat suka makan kuih ni,. Apabila sekali makan rasa sedap terus teringat nak ambil resepi untuk buat lain kali. Hehehe

Resepi pun tak susah, simple jer.  Blurpl3 dapat daripada Mak Pah (mak sedara Mrs Purpl3 yang terror bab-bab masak ni. Tak percaya? Betul tau =) )

OK, macam ni resepinya:

Resepi: CUCUR JAWA PILIHAN HATI
Sumber: Mak Pah

Bahan-bahan:                          

1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras (cap ros)
1 cawan gula (1/2 gula perang + 1/2 gula pasir)
1 cawan air


Cara-cara:                                

1) Campurkan gula + air. Masak hingga larut kesemuanya (tak perlu mendidih). [Boleh rujuk gambar]
2) Biarkan seketika air gula yang dimasak tadi hingga menjadi suam.
3) Tuangkan air gula ke dalam tepung gandum + tepung beras. Gaul sebati. [Boleh rujuk gambar]
4) Biarkan seketika (at least 4 jam). Lagi lama lagi bagus. Hehehe… [Boleh rujuk gambar]
5) Selepas 4 jam, cuba kacau adunan tadi. Jika terlalu likat, tambahkan sedikit air suam dan gaul sebati.[Boleh rujuk gambar]
6) Panas minyak dalam kuali dengan api perlahan (maintain guna api perlahan, jangan api kejap besar kejap kecil tau).
7) Tuangkan adunan tadi di bahagian tengah minyak. (Ia akan masak dari luar ke dalam untuk bahagian bawahnya). [Boleh rujuk gambar]
8) Setelah ke semuanya bahagian bawahnya masak, terbalikkan cucur tersebut dan ketuk sedikit bahagian atas (untuk bentuk lengkungan bunga. [Boleh rujuk gambar]
9) Siap, sedia untuk dihidangkan 

Inilah hasil yang berjaya dibuat.  
(p/s: abaikan rupa yang tak berapa nak cun ni tapi rasanya sedap gak. hehe)


Senangkan? Selamat mencuba!

Kalau rajin, boleh jugak cuba resepi lain daripada Blurpl3. Mudah-mudah belaka tau ! :)
- Ais krim Oreo Ala McD
- Roti Jala Mudah
- Makaroni Goreng Ala Melayu
- Zainab's Finger (Arabic Snack)


Blurpl3

Wednesday, 6 November 2013

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...