BlurpL3 FOLLOWERS

Monday, 30 December 2013

>> Rewind : Episod Penghijrahan Kami

Assalamualaikum wbt..

Salam Perantauan buat semua,

Sajalah sekadar nak kongsi cerita, kami sekeluarga kini telah berada di perantauan, di bumi Scandinavia. Secara tepatnya Denmark.

Ketika anda semua membaca tulisan blog ni, Blurpl3 telah pun sebulan beberapa hari berada di negara orang. Masih dalam proses menyesuaikan diri dengan keadaan, cuaca, makanan, cara hidup etc. Namun, penghijrahan ni bukanlah bersifat kekal, hanya 3 tahun in shaa Allah. Mudah-mudahan berjalan lancarlah hendaknya.

Alhamdulillah, safely arrrived. 1130am (pukul 5 waktu m'sia), November 23, 2012

Pada November, 22 2013 yang lalu, Blurp3 sekeluarga telah pun berangkat ke Copenhagen, Denmark dengan menaiki Malaysia Airlines boeing 737, connecting flight di Amsterdam selama 3 jam kemudian fly ke Copenhagen dengan menaiki KLM Royal Dutch. Alhamdulillah, selamat tiba di sana dan disambut oleh rakan yang telah beberapa bulan tiba sebelum Blurpl3. Thanks Ben :)

Sebelum berangkat, hampir kesemua ahli keluarga Blurpl3 turut menghantar kami di KLIA. Sayu dan pilu apabila mengenangkan ali keluaga yang bakal berpisah untuk seketika, namun apabila mengenangkan AMANAH yang dipikul daripada Universiti dan Negara kami harungi jua. Doakan kami dipermudahkan segala urusan diperantauan ni! :)


dari kiri : adik ijam, adik biha, mak, mama, wani, hubby

abah, adik haziq, adik hanis, mama, adik yaya

dalam proses wrapping luggage dan box. harap selamat sampai la...

tu dia barang (3 luggage, 4 box), hehehe.. 

dalam proses check-in di KLIA

 kenangan di KLIA
 
Terima kasih buat ahli keluarga kami : mama, mak, abah, ayah, adik hanis, adik ijam, adik yaya, adik hazmi, adik biha, adik haziq serta kawan-kawan : hazwani, fizah & pasangan, poji, kak murni & qisya  yang sudi turun padang menghantar kami hari tu. Going to miss all of you. Jangan lupa mai melawat kami nanti (cepat book bila ada promosi tiket tau. hehehehe...).

we´re going to miss all of you.. sob..sob..sob

 seluruh ahli keluarga yang hadir bersama

 take turn amik gmbar.hehehe..

Thanks abah, ayah, mama, mak. We love u all!

poji, kak murni dan wani.. thanks sudi hantar kami di KLIA :)


Sempat jugalah ada drama tangis menangis masing-masing. hehehe.. tapi jangan risau sekarang dunia dah canggih. Internet dihujung jari.. Ada facebook, skype, whatssapp bagai.. Bak kata pepatah sendiri, 

" Biar jauh dimata tapi dekat dihujung jari "

Alhamdulillah, setibanya kami di bumi Denmark ni, kami disambut dengan USRAH oleh Pelajar Malaysia Denmark. Bertuah rasanya dapat mengenali antara satu sama lain disamping hidangan yang enak-enak belaka. Dapatlah melepaskan rindu pada masakan Malaysia buat sementara :)

 Steamboat

Kuih-muih tradisional melayu

Kami anak beranak ketika di USRAH, masih ber´bau´ Malaysia. hehehehe...

Waktu solat dekat sini pun berlainan. Jarak masa antara satu waktu dengan waktu beriktnya sangat dekat. Mungkin disebabkan sekarang dah musim sejuk (winter). Waktu malam lebih panjang daripada waktu siang.
Kami rujuk .::Det Islamiske Trossamfund I Danmark::. untuk mengetahui waktu solat berdasarkan maklumat pemberian senior-senior di sini. Waktu solat seperti berikut: Subuh (6.40), Zohor (12.14), Asar (13.33), Maghrib (15.48), Isyak (17.39). Untuk mengelakkan daripada terlepas waktu solat, kami ambil inisiatif untuk set alarm pada handphone masing-masing. Kalau tak mesti terlepas kan.. Dekat sini masjid pun ada, cuma kena pandai google dan explore. Almaklumlah, kami ni kan baru lagi. Macam-macam yang perlu diterokai.

nenek, atuk, tok, wan, pakcik, makcik will miss you naufal amsyar 

In shaa Allah jumpa dilain entry.



From Copenhagen with love,
Blurpl3


2 comments:

aznor ibrahim said...

amboi jauh nye dah naufal jalan ye..hehe.jage diri ye kat negara orang :)

BLuRpL3 said...

AZNOR IBRAHIM: hehehe. naufal jalan jauh sebab kene temankan ummi & abi meneruskan ´perjuangan´. in shaa Allah, doakan kami ya! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...