BlurpL3 FOLLOWERS

Tuesday, 3 December 2013

>> Rewind : Naufal Amsyar is 1!

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar semua?

Agak lama baru nak update blog ni. hehe.. Almaklum la tengah sibuk untuk preparation penghijrahan sementara kami ke bumi Scandinavia.

In shaa Allah, Blurpl3 akan kongsikan di sini.

Pejam celik, pejam celik.. putera kesayangan kami, Naufal Amsyar telah berumur 1 tahun pada 17 November 2013 yang lalu. Tiada sebarang celebration pun untuk anak Ummi dan Abi ni. Barang-barang rumah pun semua dalam storage box dah untuk disimpan. In shaa Allah panjang umur 3 tahun akan datang baru boleh bukak semua storage box ni.  hehehehe...

 Pantang dapat stereng kereta, asyik nak pusing je. hehehe..

Seperti biasa Ummi dan Abi perlu membawa Naufal Amsyar ke Klinik Kesihatan untuk dating dengan nurse (check up 1 tahun).


Hasilnya seperti berikut:
  • Berat: 8.7 kg
  • Panjang: 79 cm
  • BMI: 14.0
  • Lilitan kepala: 44.5 cm
  • Tindak balas: aktif
  • Warna bayi: normal
  • Jaundis: Nil
  • Penilaian penyusuan: breastfeeding on demand
  • Imunisasi: MMR, Pneumokokal (Done dos 1 & 2)
Notes:
  • Bayi berdiri tanpa bantuan
  • Bayi mengambil benda kecil dengan menggunakan ibu jari dan telunjuk (thumb & index finger grasp)
  • Bayi mengetuk 2 objek satu sama lain
  • Bayi menyebut da-da / ma-ma tanpa makna
  • Bayi boleh bermain tepuk amai-amai atau melambai tangan
Bimbingan awal:

Kebersihan diri
  • Cuci tangan anak sebelum makan dan selepas ke tandas
  • Memberus gigi dengan ubat gigi berfluorida sekurang-kurangnya 2 kali sehari terutamanya sebelum tidur malam.
  • Biasakan periksa gigi anak dengan mengangkat bibir
  • Pastikan anak mendapat pemeriksaan gigi di klinik
Pemakanan
  • Galakkan penyusuan susu ibu sehingga bayi berumur 2 tahun
  • Perkenalkan makanan keluarga kepada anak secara beransur-ansur
Keselamatan dan pencegahan kecederaan
  • Jangan tinggalkan bayi anda di tempat takungan air (baldi, besen, bilik air dll) tanpa pengawasan kerana ia boleh menyebabkan lemas.
  • Jangan biarkan bayi anda bermain beg plastik kerana ia boleh mengakibatkan lemas
  • Semua ubatan dan racun perlu disimpan di tempat yang selamat dan tidak dapat diambil atau disimpan di dalam bekas yang tidak boleh dibuka oleh kanak-kanak.
  • Jangan beri anak anda kacang dan bahagian permainan yang kecil kerana boleh menyebabkan tercekik.
  • Gunakan tempat duduk anak (Baby Car Seat) di dalam kereta semasa memandu.
 Kemahiran keibubapaan
  •  Amalkan kemahiran keibubapaan yang baik
  • Memukul dan menengking tidak boleh membantu dalam mendisiplinkan kanak-kanak.
Nasihat berkaitan pemilihan pusat penjagaan anak
  • Berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat
  • Persekitaran yang selamat dan bersih
  • Mempunyai penjaga yang terlatih
  • Anda dinarkan melawat anak pada bila-bila masa.

 
our bundle of joy 

Hasil pemerhatian Ummi & Abi pada Naufal Amsyar:
  1. Dah mula berjalan laju. Cumanya kalau nak lalu di bendul pintu mesti merangkak, lepas tu berjalan semula.
  2. Perkataan favourite yang disebut ialah 'car', 'car-car' 
  3. Favourite toys pula semestinya car, dan bola. Siap buat bunyi kereta lagi. (Ngeng..ngeng..ngeng). Kalau bagi teddy bear, tak layan la dia. hehehe..
  4. Sudah pandai menendang bola (walaupun tak jauh).
  5. Sangat manja, kadang-kadang tak nak berenggang dengan Ummi mahupun Abi. Nak buat kerja lain pun tak boleh. huhu
  6. Sudah faham dan pandai tepuk tangan. Apabila Ummi atau Abi nyanyikan lagu 'tepuk amai-amai'.. automatik Naufal Amsyar tepuk tangah.
  7. Bila sebut doa, terus Naufal Amsyar angkat menadah tangan. Mungkin sebab selalu lihat Ummi & Abi berdoa selepas solat :-)
  8. Apabila sebut 'Bye', 'Bye-bye'.. automatik melambai-lambai tangan yang comel tu. 
  9. Kalau bab makan..segala macam yang orang dewasa makan, dia nak makan. Padahal, kalau makanan dia tu belum tentu nak makan.
  10. Ikut mood jugak. Kadang-kadang sambil senyum datang ke arah Ummi dan buat 'Sloppy kisses' :-)
  11. Naufal Amsyar ni kalau duduk dengan orang ramai, OK je.. tetapi kalau sorang-sorang dekat umah asyik nak melekat je dengan Ummi & Abi. aduhai...:-(

Ermm, no birthday celebration first year untuk anak Ummi & Abi.. takpe2, no worries.. next year Ummi & Abi gandakan celebration utk 2 years old di negara org. hehehe... In shaa Allah :)


Ikhlas dari jauh, Blurpl3



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...