BlurpL3 FOLLOWERS

Tuesday, 28 May 2013

>> Review : Perkembangan Naufal Amsyar #6 Bulan

Assalamualaikum wbt.

Sudah berusia 6 bulan putera kesayangan Ummi dan Abi ni.
Kali ni raut wajahnya lebih serius.hehe..
Macam biasalah, rutin bulan ni, ada temujanji dengan nurse di Klinik Kesihatan Batu 13, Puchong.

Hasilnya seperti berikut:
  • Berat: 7.2 kg
  • Panjang: 69 cm
  • BMI: 15.1
  • Lilitan kepala: 41 cm
  • Tindak balas: aktif
  • Warna bayi: normal
  • Jaundis: Nil
  • Penilaian penyusuan: breastfeeding on demand
  • Imunisasi: Hepatitis - Dos 3


Notes:

  • Bayi boleh mengawal kepalanya ketika ditarik dari keadaan baring ke duduk (Naufal Amsyar sangat pandai mengawal kepalanya. Kalau boleh dari berbaring nak terus bangun sendiri. comel je..)
  • Bayi boleh meniarap dan menelentang (Sangat aktif meniarap, pantang letak berbaring, terus meniarap.. sekarang ni dalam proses nak merangkak pula, selalu buat mini exercise tekan tubi)
  • Bayi boleh menggenggam objek (Alhamdulillah, Naufal Amsyar dah pandai menggenggam objek, paling best sewaktu bf mesti nak genggam jari ummi)
  • Mata bayi mengikut pergerakan objek (Naufal Amsyar sangat tertarik ke arah warna yang terang. paling suka kalau tengok Ummi dan Abi main tab.. besar terus matanya walaupun mengantuk sangat. kihkihkih)  
  • Bayi bertindak balas dengan bunyi (Selain dengar lagu video Al-Furqan, Naufal Amsyar senyum-senyum apabila Ummi dan Abi bacakan bismillah dan surah-surah pendek. Faham la agaknya tu..)

Bimbingan awal:
  • Kebersihan diri:
  1. Penggunaan puting tiruan adalah tidak digalakkan
  2. Bersihkan bahagian dalam mulut bayi dengan kain basah sekurang-kurangnya 2x sehari terutamanya sebelum tidur malam
  3. Ibu mestilah membasuh tangan selepas menukar lampin
  • Pemakanan:
  1. Makanan pelengkap HANYA diperkenalkan semasa bayi berumur 6 bulan
  2. Galakkan anak anda minum dari cawan mulai dari umur 6 bulan kerana penggunaan botol susu yang berterusan akan meninggikan risiko kejadian kerosakan gigi
  • Pertumbuhan gigi:
  1. Pertumbuhan gigi susu pertama dijangka akan berlaku. Dapatkan pemeriksaan gigi sebaik sahaja gigi tumbuh
  • Keselamatan dan pencegahan kecederaan:
  1. Aktiviti bayi anda perlu diawasi setiap masa
  2. Jangan guna 'baby walker' kerana ia boleh menyebabkan kecederaan dalaman dan luaran yang teruk
  3. Jangan beri bayi anda kacang atau alat mainan yang kecil yang boleh menyebabkan tercekik
  4. Pilih alat permainan yang selamat dan sesuai untuk bayi anda 

Hasil Pemerhatian ke atas Naufal Amsyar:
  1. Suka mengeluarkan lidah dan ingin merasa apa saja yang dipegang.
  2. Suka menghisap ibu jari. Pada mulanya yang sebelah kanan je tapi kadang-kadang dua-dua ibu jari kiri dan kanan sekaligus.
  3. Dalam proses nak merangkak, selalu practice angkat punggung.
  4. Kali pertama demam ketika umur 6 bulan.
  5. Sejak sembuh daripada demam, selalu nak didukung.. Alahai manjanya anak Ummi ni. hehehe..
  6. Naufal Amsyar senang dibawa travel ke mana-mana, tak banyak songeh dan jarang buat perangai. Bagus, good boy! Nanti bole jalan-jalan lagi :)
  7. Sudah mengenal huruf hijaiyah (Alif, Ba, Ta etc.)


Semoga menjadi anak yang soleh, Blurpl3

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...