BlurpL3 FOLLOWERS

Thursday, 13 June 2013

>> FYI : Hukum scan bayi dalam kandungan


Assalamualaikum wbt.Berikut merupakan info tentang hukum SCAN bayi dalam kandungan oleh Ustaz Azhar Idrus.


Soalan : Adakah dibolehkan membuat scan kandungan ibu untuk mengetahui jantina bayi yang akan dilahirkan? Adakah dibulehkan ke dalam islam?

Jawapan : Oleh Ustaz Azhar. Tidak menjadi kesalahan melakukan scan kepada ibu-ibu yg sedang hamil dengan tujuan ingin mengetahui jantina bayi yang sedang berada di dalam kandungan dengan syarat amalan tersebut tidak memudaratkan kesihatan ibu dan bayi tersebut dan mestilah di lakukan oleh doktor wanita. Tidak harus dilakukan oleh doktor lelaki yang bukan mahram sekalipun suami ada bersama ketika scan dilakukan kerana scan ini tidak termasuk perkara dharurah.

Apabila keputusan scan telah di putuskan hendaklah kita faham bahawa keputusan tersebut tidak semestinya betul 100% kerana hanya Allah swt yang bersifat dengan amat mengetahui segala perkara yang ghaib.

Firman Allah swt yang bermaksud :
“Sesungguhnya hanya Allah swt yang amat mengetahui segala yang ghaib pada langit dan pada bumi”.
Artinya keputusan scan tersebut boleh jadi salah dan boleh jadi betul. Ada beberapa kes yang telah di laporkan berlaku kesalahan berkenaan keputusan jantina yang akan lahir ini. Apabila telah diketahui jantina bayi pula, kita mestilah redha dengan apa jua jantina yang dikandung itu kerana anak adalah merupakan nikmat yang sangat besar dan suatu amanah yang sangat berat. Amalan berduka apabila mengetahui jantina anak tidak sebagaimana yang diingini adalah salah disisi syara’ dan ini merupakan amalan jahiliyyah sebagaimana umat-umat musyrikin arab yang tidak suka apabila melahirkan anak perempuan sebagai contoh.

p/s: Jadi yang haramnya bukan terletak pada scan tersebut tetapi pada tindakan kita apabila mengetahui jantina anak samada masih didalam kandungan atau setelah dilahirkan.


Wallahua’lamSumber: sini 


Perkongsian bersama, Blurpl3

2 comments:

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

nice info, tq sharing :)

BLuRpL3 said...

MRS. YANA@K.M & B.U.M.P: Oh oraitt! sama-sama :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...