BlurpL3 FOLLOWERS

Thursday, 30 August 2012

>> Review : Baby Boy ke Baby Girl?


sekadar gambar hiasan...comel kan :)


TANDA HAMIL BAYI LELAKI


anda tidak mengalami morning sickness yang teruk pada awal kehamilan atau mungkin tiada langsung.
• degupan jantung bayi kurang dari 140 kali dalam satu minit
anda rasakan beban berat dan bahagian depan tubuh
perut anda kelihatan bulat sempurna
• bahagian aerola (daerah hitam di sekitar puting) akan menjadi lebih gelap
• bentuk perut condong ke arah bawah
• sukakan makanan yang masam dan masin
• suka makan daging dan keju
• tapak kaki selalu berasa sejuk
• tangan selalu kekeringan
• suka menghadapkan wajah ke utara semasa tidur
bukan hanya anda, tetapi suami juga bertambah berat badannya.
• anda kelihatan lebih berseri semasa hamil
• hidung tampak lebih mekar
• selalu sakit kepala

TANDA HAMIL BAYI PEREMPUAN

• mengalami morning sickness di awal kehamilan
• merasakan beban berat pada bahagian pinggul dan punggung
• payudara kiri lebih besar berbanding kanan
• rambut anda berwarna agak kemerahan daripada sebelumnya
• bentuk perut condong ke arah atas
• perut tampak agak lonjong
• mengidam makanan yang manis
sukakan buah-buahan
• suka minum air atau jus yang bersifat masam
anda lebih cerewet semasa hamil
mudah moody berbanding sebelumnya
kulit wajah bermasalah berbanding sebelum hamil
• tidak suka makan roti bersama kulitnya
• payudara kelihatan mengembang
• suka menghadapkan wajah ke selatan semasa tidur

**Yang ada highlight tu, apa yang Mrs Purpl3 turut alami ...


BERIKUT MERUPAKAN SIMPTOM YANG MRS PURPL3 RASA SEHINGGA SETAKAT INI:

  • Suka makan makanan yang sejuk atau berais seperti ABC, ice blended, cendol, ais krim
  • Demam panas dan sakit kepala pada awal kehamilan (minggu pertama 1st trimester)
  • Kerap rasa lapar (dalam 1st trimester)
  • Tak pernah muntah-muntah (cuma sekali jer..sewaktu telan OBIMIN tak lepas.huhu)
  • Rasa mengantuk yang amat sangat terutama sewaktu memandu kereta (kalau boleh setiap masa nak tidur.hehehe..)
  • Selera makan yang sentiasa ada, alhamdulillah..(bagi la apa saja..semuanya sedap).
  • Kaki mula rasa kejang pada 2nd trimester, especially semasa tidur
  • Berat badan tak pernah turun, menaik je setiap bulan
  • Badan kerap rasa panas (walaupun orang sekeliling dah kesejukan)

So, agak-agaknya..'our little khalifah' ni baby boy ke baby girl? Cuba teka? :)

Sebenarnya, Blurpl3 tidak kisah baby boy ke baby girl. Yang penting 'our little khalifah' selamat, sihat, sempurna, jadi anak yang soleh dan solehah serta beriman & patuh pada ajaran Allah.. insyaAllah =)


Mom & Dad -to-be, Blurpl3

4 comments:

Syima Syaz said...

salam...

dulu perut saya bulat kecik mcm baby boy, tapi girl.ramai predict boy smp saya risau boy, padahal scan mmg tunjuk girl.

BLuRpL3 said...

SYIMA SYAZ: Waalaikumussalam..

ohyeke..kadang-kadang unexpectedkan jantina baby ni. Hanya Allah yang tahu :-)

Miss Sunshine said...

Sehingga ke saat menunggu hari bersalin ni...
kita tak tahu pun baby ni girl ke boy..
hihi.. nak suprise je..
yang penting baby sihat.. InsyaAllah.. =)

BLuRpL3 said...

MISS SUNSHINE: betul tu..yang penting baby sihat..insyaAllah. selebihnya berdoa & bertawakal pada Allah. Semoga dipermudahkan urusan ya. Bila due? :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...