BlurpL3 FOLLOWERS

Wednesday, 4 July 2012

>> Rewind : 17 Weeks - Oral Glucose Tolerance Test

Gambar hiasan (17 weeks of pregnancy)

Assalamualaikum wbt & apa khabar semua.. semoga sentiasa dalam keadaan yang sihat walafiat. Hari ni dah genap 17 minggu 2 hari usia kandungan Mrs Purpl3. Hari ni juga ada appointment dekat Klinik Kesihatan Puchong, untuk Oral Glucose Tolerance Test (OGTT).

Nak dijadikan cerita, terlewat lah pula nak ke klinik pagi ni. So, kenalah beratur lama untuk menunggu giliran. Adoyai.. Nasib baik juga la, masih diterima untuk melakukan OGTT ni. Kalau tak, balik je la jawabnya..

Setelah tunggu punya tunggu.. akhirnya Mrs Purpl3 dipanggil oleh nurse untuk mengambil darah, dan kemudiannya disuruh meminum satu gelas air glucose yang teramat manis. Rasa macam tak boleh nak telan je tetapi terpaksa minum juga.huhu..

Kemudian, nurse berpesan lagi.."saya akan panggil kamu selepas 2 jam, jangan makan tau, minum air pun sedikit-sedikit je yang boleh". Mrs Purple menjawab "Baiklah, saya ikut jer". 

Masa 2 jam yang ada Mrs Purpl3 habiskan dengan mengupdate blog dan juga berFB. Itu je yang boleh buat, nak tengok cerita tv yang dipasang kurang menarik pula. Satu lagi, hanya tengok muka baby-baby yang comel datang ke situ sambil berbual dengan puan-puan yang berada di situ. hehehe..

*********************************************************************************

Jom ikut Mrs Purpl3 sharing info berkaitan OGTT:-

The oral glucose tolerance test (OGTT) measures the body's ability to use a type of sugar, called glucose, that is the body's main source of energy. An OGTT can be used to diagnose prediabetes and diabetes. An OGTT is most commonly done to check for diabetes that occurs with pregnancy (gestational diabetes).

Why It Is Done

The oral glucose tolerance test (OGTT) is done to:

  • Check pregnant women for gestational diabetes. You have an increased chance of developing gestational diabetes if you:
  1. Have had gestational diabetes during a previous pregnancy
  2. Have previously given birth to a baby who weighed more than 9 lb (4.1kg)
  3. Are younger than age 25 and were overweight before getting pregnant.


How To Prepare

Glucose tolerance diagnostic test

To prepare for the glucose tolerance diagnostic test:

  • Eat a balanced diet that contains at least 150 grams (g) of carbohydrate per day for 3 days before the test. Fruits, breads, cereals, grains, rice, crackers and starchy vegetables such as potatoes, beans and corn are good source of carbohydrate.
  • Do not eat, drink, smoke, or exercise strenuously for at least 8 hours before your first blood sample is taken.
  • Tell your doctor about all prescription and nonprescription medicines you are taking. You may be instructed to stop taking certain medicines before test.
The glucose tolerance diagnostic test may take up to 4 hours. Since activity can interfere with test results, you will be asked to sit quitely during the entire test. Do not eat during the test. You may drink only water during this time.

Talk to your doctor about any concerns you have regarding the need for the test, its risks, or how it will be done. To help you understand the importance of this test, fill out the medical test information form.

 


How It Is Done

Glucose tolerance diagnostic test

On the day of testing, the following steps will be done:
  • A blood sample will be collected when you arrive. This is fasting blood glucose value. It provides a baseline for comparing other glucose values.
  • You will be asked to drink a sweet liquid containing a measured amount of glucose. It is best to drink the liquid quickly. For the standard glucose tolerance test, you will drink 75 grams or 100 grams. Pregnant women drink  75 grams of glucose.
  • Blood samples will be collected at timed intervals of 1, 2, and sometimes 3 hours after you drink the glucose. Blood samples may also be taked as soon as 30 minutes to more than 3 hours after you drink the glucose.


Blood Test


The health professional taking a sample of your blood will:
  • Wrap an elastic band around your arm to stop the flow of blood. This makes the wins below the band larger so it is easier to put a needle into vein.
  • Clean the needle site with alcohol.
  • Put the needle into the vein. More than one needle stick may be needed.
  • Attach a tube to the needle to fill it with blood.
  • Remove the band from your arm when enough blood is collected.
  • Apply a gauze pad or cotton ball over the needle site as the needle is removed.
  • Apply pressure to the site and then a bandage.


Sumber: sini

*********************************************************************************

Alhamdulillah, setelah hampir 2 jam menunggu..Kini, Mrs Purpl3 dipanggil semula untuk mengambil darah. Kata nurse "Ada muntah-muntah tak?", Mrs Purpl3 menjawab "Takde nurse, cuma rasa pening-pening skit". Nurse berkata lagi "Okla, kalau minum glukos memang macam tu. Result tak boleh dapat hari ni, kena tunggu beberapa hari. Kalau tiada panggilan dari Klinik anggap puan ni normal ye. Kalau tak normal (maksudnya ada diabetes), pihak Klinik akan call bagi tau ye". Kata Mrs Purpl3 "Okies, dah boleh balik la ye, tq nurse". Dalam hati, Mrs Purpl3 berharap agar dijauhkan la diabetes ni. huhu.. Memandangkan mama Mrs Purpl3 ada diabetes, Mrs Purpl3 pun disarankan menjalani OGTT ni.

InsyaAllah, diharapkan agar pihak Klinik tak call Mrs Purpl3 la ye.. doakan ye :)


Jote down, Mrs Purpl3  


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...